Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Tartalomjegyzék

Tájékoztató az Ukrajnából menekülő ukrán állampolgárok részére

LOGO kicsi

Tájékoztató az Ukrajnából menekülő ukrán állampolgárok részére

 

Érvényes biometrikus úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgárok külön vízum vagy eljárás nélkül utazhatnak Magyarország területére. A biometrikus úti okmánnyal beutazó ukrán állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak és szabadon mozoghatnak Magyarország, illetve a Schengeni övezet területén.

Amennyiben 90 napnál hosszabb ideig kíván Magyarországon maradni, esetleg dolgozni vagy tanulni szeretne, akkor a tartózkodása tervezett céljának megfelelő kérelmet kell az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál (a továbbiakban: Főigazgatóság) előterjeszteni.

 

1. Mi a teendőm, ha Ukrán állampolgárként 90 napot meghaladó ideig szeretnék Magyarországon maradni?

Ilyen esetben a Főigazgatóság előtt kétféle eljárást indíthat.

 

1.1. Amennyiben az Ukrajnában zajló harcok miatt Magyarországon szeretne ideiglenes védelmet kapni, menedékeskénti elismerést kérhet.

Az Európai Unió Tanácsának 2022/382 végrehajtási határozata értelmében Magyarország ideiglenes védelmet nyújt a háború elől 2022. február 24-e után Magyarországra menekülő

ukrán állampolgároknak

- azoknak akik korábban Ukrajnában hontalanként (nincs semmilyen állampolgársága), vagy menekültként (más állam polgára, de Ukrajna menekültként ismerte el) éltek

- illetve a fenti két kategória családtagjai (házastárs, igazolt élettárs, 18 év alatti gyermekek, olyan rokon, akit a fentiek tartottak el, pl. idős szülő, beteg testvér).

Az ideiglenes védelem formája a menedékeskénti elismerés. A menedékes státusz ideiglenes, addig biztosít tartózkodási jogosultságot, amíg a háború tart.

Magyar állampolgár / ukrán-magyar (kettős) állampolgár menedékeskénti elismerését nem kérheti, figyelemmel arra, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik. Esetükben lásd a 3. pontban foglaltakat.

A menedékeskénti elismerést kérőt (kérelmező) megillető ellátásokról és támogatásokról itt a menedékesként elismert személyek számára nyújtott ellátásokról és támogatásokról itt tájékozódhat.

1.2. Ha nem kíván ideiglenes védelmet kérni, azonban Magyarországon munkát vállalna, vállalkozási tevékenységet folytatna vagy tanulna, akkor idegenrendészeti eljárás keretében kell a tartózkodási engedély iránti kérelmét előterjeszteni. Ebben az esetben a 2. pontban írtak áttekintését javasoljuk.

 

A magyarországi tartózkodáshoz szükséges legfontosabb információk megtalálhatók az alábbi kormányzati weboldalon:

https://safeinhungary.gov.hu/hu

 

2.      Ideiglenes védelem hiányában, ukrán állampolgárként milyen feltételek szerint maradhatok Magyarországon?

Amennyiben munkát vállalna, vállalkozást hozna létre, tanulna vagy más jogcímen tartózkodna Magyarországon, tartózkodási engedély iránti kérelmet kell előterjesztenie. Ebben az esetben a tervezett tartózkodásának célját Önnek kell meghatároznia, amelyhez segítségére lehet a honlap „Tartózkodás Magyarországon” menüpontja, ahol a részletes tájékoztatáson túl a kérelme előterjesztésére szolgáló formanyomtatványokat és a kötelezően benyújtandó mellékletek felsorolását is megtalálja.

Felhívjuk a figyelmet, hogy tartózkodási engedély kiadás iránti kérelmét, az Enter Hungary felületen keresztül, melyről részletes tájékoztatót itt talál, elektronikusan is előterjesztheti.

Javasoljuk, hogy a megfelelő kérelem kiválasztása és előterjesztése érdekében a Főigazgatóság honlapján található valamennyi tájékoztatót szíveskedjék figyelmesen elolvasni!

2.1. A magyarországi munkahelykereséshez a Főigazgatóság nem tud segítséget nyújtani.

A megfelelő foglalkoztató megtalálása érdekében a nagyobb állásportálok mellett a munkaerő kölcsönzéssel, illetve a munkaerő közvetítéssel foglalkozó cégek honlapjának felkeresését javasoljuk.

2.2. Az ukrán állampolgárok menedékeskénti elismerés nélkül is könnyített feltételek mellett vállalhatnak munkát Magyarországon.

A biometrikus úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgároknak külön kérelem benyújtása nélkül is lehetőségük van arra, hogy meghatározott hiányszakmákban a belépésüket követően azonnal engedélymentesen munkát vállaljanak. Nem hiányszakmákban, a biometrikus úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgárok a belépésüket követően munkavállalási engedély birtokában 90 napot meg nem haladó ideig vállalhatnak munkát. A munkavállalási engedélyt az illetékes kormányhivatalnál a foglalkoztató kérelmezi.

A munkavállalás vonatkozásában a Főigazgatóság honlapját javasoljuk itt és itt áttekinteni.

A Főigazgatóság az ukrán állampolgárok tartózkodási engedély iránti kérelmét ingyenesen elbírálja.

3.      Ukrán-magyar (kettős) állampolgár vagyok, hogyan maradhatok Magyarországon?

Magyarország Alaptörvényének XIV. cikke értelmében a magyar állampolgár külföldről bármikor hazatérhet. Miután a magyar állampolgár a hazájában külön engedély nélkül tartózkodhat, tartózkodása legalizálása érdekében további teendője nincsen.

 

Amennyiben szállásra, élelmiszerre, gyógyszerre, vagy más ellátásra lenne szüksége, mások mellett az alábbi linken található segélyszervezetek bármelyikéhez fordulhat:

https://jobbadni.hu/segitseget-kerek/altalanos-tajekoztato/

https://www.maltai.hu/

https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban/

https://voroskereszt.hu/

4.      Ukrajnában jogszerűen tartózkodtam, ott éltem, de nem vagyok ukrán állampolgár. Nekem milyen lehetőségeim vannak?

 

Amennyiben legálisan tartózkodott Ukrajnában, de a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeit nem teljesíti (érvényes vízum vagy olyan tartózkodási engedély hiányában, amivel Magyarország területén legálisan tartózkodhatna), kérjük, olvassa el a Főigazgatóság honlapján található „Tájékoztató Ukrajnából menekült nem ukrán állampolgárok számára” című tájékoztatónkat.

5. A Főigazgatóság ügyfélszolgálatai

 

A Főigazgatóság ügyfélszolgálatainak elérhetőségei és ügyfélfogadási rendje a Főigazgatóság honlapján a Kapcsolat menüpont → Területi szervek elérhetőségei cím alatt, illetve az alábbi linken látható:

http://oif.gov.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=175&Itemid=462&lang=hu#

Kérjük, hogy amennyiben a Főigazgatóság ügyfélszolgálatán ügyintézés céljából megjelenik, hozza magával a rendelkezésére álló okmányait (úti okmány, tartózkodási engedély, vezetői engedély, anyakönyvi kivonat, vagy bármilyen más arcképes okmány stb.) és az egyéb releváns iratait!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyűjtőpontok bármelyikét vagy a Főigazgatóság valamely ügyfélszolgálati irodáját felkereső külföldi állampolgár számára a Főigazgatóság munkatársai mindig az egyedi körülményekre figyelemmel adnak tájékoztatást. Emiatt a fentiek csak tájékoztató jellegű információk!

 

 

Utoljára frissítve:

Belügyi alapok
 • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

OIF logó nagyonnagyonkicsi

 

 

ORSZÁGOS IDEGENRENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG

OK