Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal

KJÁ-Number-1046.jpg

 

Az egyre nagyobb számban Szegedre érkező külföldi hallgató ügyeinek intézése mind a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), mind az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) munkatársai számára jelentős kihívás. A hatóság és az egyetem közös munkáját új, még magasabb szintre emeli az együttműködési megállapodás, amelyet 2024. május 28-án írtak alá az SZTE-n.

 

Az egyetem kiemelt stratégiai célja a nemzetköziesítés, amelynek során egyre nagyobb az érdeklődés a külföldről, illetve a harmadik országból érkező hallgatóktól az egyetem képzései iránt. Ezért is fontos, hogy az SZTE az idegenrendészeti hatósággal szoros és jó kapcsolatot ápoljon. Ennek megerősítéseként a SZTE és az OIF együttműködési megállapodást írt alá 2024. május 28-án a Rektori Hivatal épületében. A megállapodás érinti többek között az SZTE által felvett hallgatók tanulmányi célú magyarországi tartózkodásával kapcsolatos ügyintézéseket, a harmadik országok állampolgárai számára szervezett felvételi eljárások kialakítását, szervezését és lebonyolítását.

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora az együttműködési megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a cél egy jól definiált kapcsolat kiépítése az idegenrendészeti hatósággal. Az az elvárás, hogy a szegedi egyetem minél nagyobb számban fogadjon nemzetközi hallgatókat. Ez az igény a következő években alighanem tovább fog bővülni, hiszen már két Nobel-díjas tudós lesz az SZTE kötelékében, ezáltal nemzetközileg még értékesebbé válhat az itt megszerezhető diploma.

Akkor tudjuk jól kontrollálni a folyamatokat a háborúval, migrációval nehezített helyzetben, ha egy ilyen szervezet van az egyetemünk mellett – érvelt az együttműködés fontossága mellett a rektor.

Több mint tízéves múltra visszatekintő gyakorlatot foglalt most írásba a két fél – emlékeztetett dr. Gömbös Sándor rendőr dandártábornok, az OIF főigazgatója. Mint mondta, az elmúlt évben közel 25 ezer, felsőoktatási tanulmányai miatt érkező harmadik országbeli állampolgár ügyeit kellett intézniük.

Ez számunkra mindig komoly kihívást jelent, hiszen nem egyenletesen elosztva érkeznek a kérelmek, hanem elsősorban a nyári időszak végéhez közeledve. Így elkerülhetetlen, hogy hatékonyan működjünk együtt azokkal a felsőoktatási intézményekkel, amelyek jelentős számban fogadnak nemzetközi hallgatókat. Az SZTE ebből a szempontból is az élvonalba tartozik, hiszen a Dél-alföldi Regionális Igazgatóságunk illetékességi területén évente több ezer tanulmányi célú tartózkodási engedélyt kell kiadnunk – hallottuk dr. Gömbös Sándortól.

Az igazgatóság Szegeden mindig is különös figyelmet fordított a tanulmányi célú tartózkodási engedélyek kiadására; külön ügyfélszolgálati napokkal is várják „csúcsidőben” az ügyfeleket. Az együttműködési megállapodást az SZTE részéről Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Rovó László rektor, az OIF részéről dr. Gömbös Sándor főigazgató látta el kézjegyével.

 

Forrás: SZTE

 

Belügyi alapok
 • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

OIF logó nagyonnagyonkicsi

 

 

ORSZÁGOS IDEGENRENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG

OK